Objevte klíč ke zdravým klíčkům

Srp - 23
2019

Objevte klíč ke zdravým klíčkům

Nadcházející zima a brzké stmívání ovlivňuje naše chuťové buňky více, než si myslíme. Na náš jídelníček začínají přicházet hutnější jídla ve formě zasmažených polévek, mas a omáček s přílohami, po jejichž konzumaci je většina strávníků minimálně následující hodinu v útlumu. O výživové a energetické hodnotě těchto jídel nemluvě.
Zeleninový sendvič
Jistěže se asi těchto dobrot nehodláte vzdát, ale což si občas dopřát zdravý den, ve společnosti potravin, které nejen že skvěle chutnají, ale navíc vás “nakopnou” tak, že budete skutečně překvapeni! Jednou z těchto super potravin jsou i fazole mungo, ukrývající v sobě, ale zejména ve svých klíčcích neuvěřitelnou spoustu minerálních látek, jako je hořčík, fosfor, vápník a železo. Nechybí ani řada vitamínů v čele s betakarotenem a vlákninou, která má vliv na správnou funkci tlustého střeva. Tuto “zdravou bombu” mohou bez obav pojídat také diabetici a lidé trpící celiakií. K tomu, abyste mohli tuto jedinečnou fazolku využívat ve své kuchyni, stačí objednat, nebo ve specializovaném obchodě zakoupit neloupané fazole. Jenom takové vám totiž mohou úspěšně vyklíčit podle přiloženého návodu. A právě klíček je klíčem k vašemu zdraví. V něm jsou totiž obsaženy výše zmiňované látky, které navíc podporují hubnutí. Aby organismus dostal a využil co nejvíce těchto živin, doporučujeme jíst mungo v syrovém stavu. Jeho chuť vás mile překvapí, protože připomíná mladý hrášek.
Fazole mungo na talíři
Při procesu klíčení fazole nejméně dvakrát denně proplachujeme, držíme je v neustále vlhkém prostředí a sklízíme s dvoucentimetrovým klíčkem. Pro další použití je můžeme uchovat v uzavřené dóze v lednici tři až čtyři dny. Využijete je v salátech, polévkách, nebo rizotu.
Dopřejte si možnost vlastního vypěstování bio klíčků na okenním parapetu s několikanásobnou sklizní za měsíc a nepřetržitým přísunem cenných látek na dosah ruky!